NIRAANT

IGBC | Green Individual Homes | Registered | 2019

This villa is designed for a joint family consisting of two brothers - both doctors, and their spouse, kids and mother. During the floods of 2006, the plot was submerged by about 9 feet, and hence the clear brief was to elevate the house and start from the first floor. Considering the large requirment of bedrooms and other public and private spaces, we assumed the challenge to create a house which does not look tall, and broken down by the stepping down landscape. This paint free house exhibits interesting material palette of form finished concrete in rough stone moulds, yellow jaiselmer stone, and green kotah stone, and local teak wood. The house is full of day light and ventilation, and held together by a covered central courtyard. The art, though traditional in spirit, has bold modern manifestation, the concrete mural in the courtyard ceiling, being the best example of the same.

Project Specifics

Client: Dr. Nisarg Patel / Dr. Sanket Patel

Site Location:  Morabhagal, Surat.

Plot Size:  3,843 sq yards / 3,213 sq m

Construction Area:  13,283 sq ft / 1,234 sq m

Year of Completion:  2019

Services:  Architecture, Interior Design, Landscape Design, Art Integration and Green Building Certification

Team: Snehal Shah, Jigar Dalal, Hiral Patel, Ketna Morker

© EssTeam Design Services LLP. All Rights Reserved. credits

Surat • Ahmedabad • Hyderabad |  HQ: +91 261 2729127  |  office.essteam@gmail.com 

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube