Essteam | The Peacock House

The Peacock House

About

Architecture and Interior Design of the Bungalow for Mr. Amit Gajjar at Surat

Area: 10150 sq ft (943 sq m)
Year: 2016 (completed)

• This urban modern house is a beautiful blend of Nature, Art and Architecture. The house is adhered to welcome all the greens and art installations to experience every space differently from every corner yet bind them together to make them one .The client’s aspiration of having utterly unique yet simple house was taken care of while designing the house which is high functional and selecting materials which are easy to maintain. The outer facade of the house is an exposed concrete cube with copper box and balcony protruding out of it while all the interior walls are of brick with a paint over it. The lily pool with surrounding greens and the peacock sitting in the planter welcomes you giving a very warm feeling to the entrance of the house. The living room is a double height space having a feature wall of cast in-situ exposed concrete with champa imprints and art installation of abstract form of peacock feathers by OBL/QUE. The plot being a corner plot ,it gave us an opportunity to have a large green space in the form of a garden to the front which further facilitated us to open all the living spaces towards it. The bedrooms are planned in such a way so as to have their own private space yet connected through a common study area and a bridge which overlooks into the double height living room. The terrace floor have a master suit with a beautiful private terrace garden. The identity to the house is given in the form of 5 feet large peacock and Jalis designed in copper and installed by OBL/QUE which are easily seen from a distance. The material palette of exposed concrete, copper, imported Italian marbles, polished wood, and hues and tints of colours of peacock used in the house creates a balanced blend of rustic house architecturally with clean and sophisticated spaces internally.